Videótávfelügyelet lényege

A televízió jótékony hatása, hogy semmi ételme nincs, de ad egy csomó jó ötletet. Nem nekem, hanem a megrendelõknek, akik pl. egy nagyaszabású showmûsor után saját házukat, boltjukat, irodájukat kamerákkal akarják ellátni. De elemezzük talán ki, mikor van ennek értelme!
     Két fõ felhasználási terület a szokványos. Az egyik, amikor távolról szeretnénk nézni alkalmazottainkat, a vevõk, vendégek mozgását üzletünkben kényelmesen, otthon ülve, sörrel a kézben. A másik, amikor vagyonvédelmi szempontból kamerázunk. Egyrészt a sajnálatosan elkövetett betörés eseményeinek visszanézésére (sajnos sokszor kevés sikerrel), másrészt a kameraképek távfelügyeleten történõ megjelenítésével, ahol a diszpécser állandó kontaktusba kerül a helyszínnel, és egy riasztóberendezés alkalmazásával nem csak a betörésjezés jelenik meg a felügyeleten, hanem azonnal kép is látható, mi lehet a jelzés konkrét oka. Amennyiben rossz szándék parazsával a szemükben nem oda kívánt személyeket lát, hatékonyabban intézkedhet, küldheti a kivonuló szolgálatot, rendõrséget, értesítheti az erre kijelölt személyeket, tehát nagyobb esélyt ad a bûncselekmény megakadályozására.
     Miért hasznos a riasztó és kamera együttes használata? Mert a videó szerverre akkor kapcsolódik a diszpécser, amikor a riasztót bekapcsolták, és addig van kapcsolatban, amíg azt ki nem kapcsolták. Ez természetesen rögzített listákból összefésülve kontrollálható. Tehát a riasztó bekapcsolását rögzíti a felügyeleti vevõközpont, a videószerverre történõ felcsatlakozást pedig maga a szerver. Az idõpontokat egyeztetve követhetõek az események. Azért van erre szükség, hogy elkerülhessük a "kukkolás" vádját, mégis megfelelõ minõségû szolgáltatást nyújtsunk. Másrész kétszitû lesz a védelmi rendszerünk, ugyanis a riasztó figyelme nem lankad, míg a diszpécsertõl nem várhatjuk el, hogy munkaideje alatt egyfolytában a monitorokra meredjen. A riasztás viszont hanggal, zajjal, nyuktázási kényszerrel jelenik meg, nincs az az ember, aki ne venné észre r10m-es kõrzetben.(következő oldal)