Hogyan is működik:

Természetesen számítógépes hálózaton alapul az egész. Ha ez a hálózat része az Internetnek, publikus IP címmel, bárhonnon fel lehet jelentkezni a rendszerre képnézegetés céljából.
     Vegyünk egy un. "fekete dobozt". Azért nevezem így, mert nagyon sok féle digitális videórögzítő létezik, a speciálisan erre a célra készített DVR-ektől a PC alapú digitalizáló kártyákig. Végtére is mind ugyan azt a célt szolgálja. Azért ismertetem a PC alapú rendszereket, mert jobban ismerem őket, és szerintem szerteágazóbb a felhasználási területük. Természetesen kifejlesztettem egy speciális megoldást, ami számítógép, de 12V-ról működik, kültéren is használható, könnyedén változtatható a rákapcsolható kamerák száma (digitalizáló kártya cserével), és bővíthető a memóriakapacitása. Mivel a kameráknak vagyonvédelmi szempontból a külső tér megfigyelésében jut nagyobb szerep, így a "fekete doboz"unkat
felszereljük valahová védett helyen a falra, padlásra, a kamerákat a tető alá, hogy jól lássák a környéket. Figyelünk arra is, hogy ha lehet, az egyik kamera lássa a másikat, azaz ne lehessen észrevétlenül megközelíteni, adunk a központnak 230V-os tápfeszt (erről tölti az akkut), belebiggyesztünk még egy rádiós W-lan kártyát, és már működik is a rendszer. Ahhoz, hogy el tudjuk érni a házból, kell egy rádiós router, az interneten való eléréshez (pl. távfelügyelet végett) a routert fel kell kötnünk a netre. Ennyi! :-)
     Lássuk, mire is mehetünk ezzel a kiépítettséggel helyben: egyrészt az otthoni számítógépünkről láthatunk egy élő képet, amin pl. látszik a ház előtt parkoló autónk, vagy aki épp becsönget hozzánk. Másrészt a berendezés beállítható érzékenység hatására rögzíti az események, amennyiben képtartalom változás történik a kamerák áltál figyelt területen. Természetesen ez is módosítható, kitakarhatunk területeket (mozgó faág), amik nem kívánatosak, és sok felvételt produkálnának felzabálva a tárhelyünket. Ezek a klippek egy naptárszerű képen jelennek meg, dátummal, időponttal, tehát az adott intervallumot elég átböngésznünk, ha volt valami érdeklődésre számottevő eseményünk (kapacitás függvényében adott idő után a legrégebbi események törlődnek, és az újak kerülnek rögzítésre).
     Távolról is figyelhetőek internet segítségével ezek a képek, hasonló módon, mint helyben, viszont a mozás folyamatosságát befolyásolja a netünk sávszélessége (video távfelügyelet).